Dobro došli na maximalium.rs!

Blog Post

Tribulus terrestris

Tribulus Terrestris – upotreba, iskustva i nuspojave

Tribulus poreklo

Tribulus terrestris (Babin zub) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Zygophyllaceae. Rasprostranjena je u sušnim i suptropskim predelima južne Evrope (i na Balkanu), Azije i Severne Amerike. U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini Tribulus terrestris se smatra za stimulans muškog polnog nagona. Tokom poslednje decenije, u ekstraktu ploda tribulusa je pronađeni su steroidni saponini. Preparati sa ekstraktom Tribulus terrestris variraju u sastavu u zavisnosti od toga koji su delovi biljke upotrebljeni, kao i u kom je periodu biljka ubrana, ali smatra se da je jedan od glavnih aktivnih sastojaka saponin protodioscin. Od 1970-tih godina, sovjetski bodibilderi su promovisali upotrebu i na Zapadu.

Tribulus sastav

Hemijski sastav ove biljke ogleda se u visokom sadržaju saponina. Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja. Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući procenat slobodnog hormona kod muškaraca. Biljka je bogata polisaharidima kao i sterolima – sitosterol, kampesterol. Takođe ima tanina, vitamina C i kalijumovih soli. U lišću mogu da se nađu askorbinska kiselina, kalcijum, gvožđe, fosfor i proteini.

Istraživanja pokazuju da steroidni saponini u biljci Tribulus terrestris imaju potencijalni uticaj na ceo imuni sistem u ljudskom telu – zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim efektima. Usled ovih efekata, smatra se da Tribulus terrestris može biti primenjivan i interno i eksterno za lečenje herpesa i virusnih infekcija kao što je influenca i prehlada. Osim muškaraca i žene mogu imati velike koristi od uzimanja tribulusa, klinički studije su pokazale da žene koje uzimaju tribulus imaju manje hormonskih debalansa u menopauzi.

onavo

Tribulus efekti

1.Povećava nivo muškog polnog hormona na prirodan način

Tribulus terrestris povećava nivo hormona u organizmu ali stimulišući organizam da ga sam proizvodi na prirodan način. Bez štetnih posledica i bez stvaranja navika. Njegova odlika da jača organizam i utiče na povećanje mišićne mase uz vežbanje čini da ga koriste sportisti a naročito bilderi kod kojih je uvećanje mišićne mase i do 6 puta brže kod osoba koje ga koriste u odnosu prema osobama koje ga ne uzimaju. Muški hormon podstiče sintezu proteina i nakupljanja azota u mišićima, a to su procesi koji sportistima omogućavaju razvoj nove mišićne mase i snage, kao i brzi oporavak nakon intenzivnih treninga. Dakle to je bezopasna, prirodna, biljna alternative veštačkim steroidnim medikamentima bez štetnih pojava i efekata i bez izazivanja zavisnosti.

2.Povećanje libida i erektilna disfunkcija – impotencija

Tribulus terrestris (babin zub) se kao lek i afrodizijak tradicionalno koristi od stare Grčke, preko indijske i kineske narodne medicine. Povećavajući cirkulaciju kao i sposobnost da pospešuje proizvodnju muškog hormona u organizmu čini ga prirodnim afrodizijakom bez potrebe za uzimanjem veštačkih lekova. Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin, supstance koje se nalaze u biljki, stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja. Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući procenat slobodnog hormona kod muškaraca, poboljšava seksualne performasnse, podiže seksualnu energiju i snagu. On nema brzo, trenutno delovanje. Potrebno ga je uzimati u dužem vremenskom periodu kada iz dana u dan podiže funkcije organizma. Već za nekoliko dana od početka uzimanja može da se očekuje poboljšanje i produženje erektilne funkcije. Povećan nivo glavnog muškog polnog hormona dovodi do povećane produkcije spermatozoida i njihovu bolju pokretljivosti što se odražava na bolju oplodnju. Zbog toga se koristi u lečenju muške neplodnosti.

3.Snižava holesterol

Tribulus ima svojstvo da čisti naslage u krvnim sudovima, reguliše i snižava nivo holesterola u krvi.

4.Antioksidant

Jedna manje poznata odlika i dodatni benefit uzimanja Tribulus Terrestrisa je mogućnost da pojača produkciju i aktivnost antioksidanata u telu.

5.Menopauza

Tribulus terrestris (babin zub) ako se uzima u menopauzi (klimakteriumu) može smanjiti valunge (toplotne talase), znojenje, nesanicu, depresije i anksioznost. Nivo hormona se blago povišava ali ne u toj meri da dovede do neželjenih efekata. Takodje dolazi do lučenja estrogena. Dovodi do redukcija masti u organizmu, povećava snagu, smanjenja telesne mase bez zadržavanja vode. Mogućnost balansiranja ženskih hormona čini ovu biljku potencijalno korisnom kod premenstrualnog i menopauzalnog sindroma.

Tribulus upotreba

Uobičajene doze se razlikuju u zavisnosti od procenta saponina, ali mogu da se kreću od 90 mg ekstrakta do 1500 mg ekstrakta dnevno. Ako se ne koriste koncentrovani ekstrakti, onda su tradicionalne doze oko 5-6 g praha korena ili 2-3 g ploda tribulusa dnevno. U Australiji, preparati tribulusa sadrže ekstrakte i ploda i korena biljke, standardizovane na sadržaj saponina. Pošto nema kliničkih studija, proizvođači preporučuju dozu od 2–30 g/dnevno. Ukoliko se koristi list tribulusa, preporučuje se 750–1500 mg ekstrakta dnevno. Upozorenja: Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Ne preporučuje se deci, osobama sa srčanim oboljenjima ili hipertenzijom, trudnicama i dojiljama. Proizvod ne treba da uzimaju osobe koje koriste bilo kakve lekove. Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu.

 

Ostavi odgovor